Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.04.2014. 16:57

Sveučilište Duke 

VIDEO: Umjetni samoregenerirajući mišići

Mišićna vlakna uzgojena u laboratoriju i implantirana u miša pokazuje svojstva pravih mišića.

VIDEO: Umjetni samoregenerirajući mišići

Znanstvenici Sveučilišta Duke uzgojili su u laboratoriju mišićne stanice koje se obično nazivaju mišićnim vlaknima, a potom ih implantirali u miša. Mišići s umjetno uzgojenim vlaknima bili su u stanju rasti i regenerirati se.

"Ovo je prvi puta da uzgojeni mišići stvaraju snažne kontrakcije poput prirodnih nalik na mišićni sustav novorođenčeta", navodi znanstvenik Nenad Bursać, voditelj ovog istraživanja i profesor biomedicinskog inženjeringa na sveučilištu Duke, liječnik koji je diplomirao medicinu u Beogradu.

Kako bi mišiće učinili čvršćim i responzivnijim poput pravih, Bursać i njegov tim su napravili šupljine, odnosno ostavljali prazan prostor između vlakana gdje su rasle mišićne stanice.

Kada je prirodni mišić ozlijeđen, aktiviraju se stanice "sateliti" koje započinju proces regeneracije. Znanstvenici su otkrili da mišići uzgojeni u njihovom laboratoriju čine istu stvar, nakon što su ih oštećivali pomoću zmijskog otrova.

U drugom testu mišići su bili implantirani u leđa živog miša. Oni su izrađeni tako da pri kotrakcijama stvaraju fluoroscentno svjetlo, kako bi znanstvenici prema intenzitetu isijavanja mogli vidjeti rast i povećanje snage mišića tijekom rasta.

Mada su znanstvenici već prije uspjeli proizvoditi mišićno tkivo u laboratorijima, ovo je prvi puta da se takvi mišići sa svojstvom rasta i regeneracije ugrađuju u živo biće, te nastavljaju funkcionirati kao prirodni, pa je ovo po mišljenju mnogih stručnjaka za bioinženjering, veliki korak u istraživanjima.

 Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->