Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.01.2020. 10:51

Al Amal 

VIDEO: Arapi kreću ove godine ka Marsu

U lipnju 2020. će u svemir biti lansirana prva marsovska misija Ujedinjenih Arapskih Emirata.

VIDEO: Arapi kreću ove godine ka Marsu

U rujnu prošle godine na Međunarodnu svemirsku postaju stigao je prvi astronaut Ujedinjenih Arapskih Emirata, bivši pilot Hazzaa Almansoori, koji je tijekom 8 dana boravka u svemiru provodio brojne eksperimente i napravio prvi video vodič kroz ISS na arapskom jeziku, kao što možete vidjeti u ovom videu. 

Njegov povijesni let tek je dio svemirskih planova UAE-a koje je još 2014, godine predstavio predsjednik te bogate države, Šeik Khalifa bin Zayed Al Nahyan, a tijekom ove godine u realizaciju kreće prva arapska misija istraživanja Marsa, Emirates Mars Mission, odnosno satelit Al Amal (Nada ili Hope).

Al Amal 2

Satelit će u svemir povesti japanska raketa H-IIA tvrtke Mitsubishi Heavy Industries, čije je lansiranje planirano za lipanj 2020., a u orbitu Marsa bi trebao stići 2021. godine, na 50. godišnjicu osnivanja Ujedinjenih Arapskih Emirata.   

Satelit se razvija u Mohammed bin Rashid Space Centru u Dubaiju u suradnji s međunarodnim partnerima među kojima su američka sveučilišta University of Colorado, University of California, Berkeley i Arizona State University. Njegova glavna namjena će biti proučavanje atmosfere i klime Marsa, za što će koristiti instrumente EXI (Emirates eXploration Imager), EMIRS (Emirates Mars InfraRed Spectrometer) i EMUS (Emirates Mars Ultraviolet Spectrometer), kao što možete vidjeti u ovom videu. 

Pomoću njih će tražiti povezanost između trenutnih vremenskih prilika na Marsu i onih iz davne prošlosti, proučavati mehanizme koji su doveli do oticanja kisika i vodika iz atmosfere te povezanost viših i nižih atmosfera. Pored toga, arapski znanstvenici vjeruju da će satelit pomoći u stvaranju globalne slike o atmosferskim promjenama u Marsovoj atmosferi tijekom dana, godišnjih doba i godine.  

Al Amal

Zanimljivo je da UAE već u planu ima i misiju gradnje stalne ljudske kolonije na Marsu, koja bi trebala započeti 2117. godine. Mnogi zapadni znanstvenici vjeruju da je rok koji su si Arapi zadali za početak kolonizacije Marsa puno realniji od planova koje imaju NASA, ESA i Muskov SpaceX.

Među zanimljivostima ove misije treba spomenuti da će Al Amal za putovanje prema Marsu koristiti navigacijski sustav praćenja zvijezda, za koji kažu da se koristio u navigaciji pustinjom i morem na Zemlji, kao i podatak da znanstvenu misiju vodi žena, Sarah Amiri, koja upravlja timom s više od 200 inženjera i znanstvenika.

Sarah Amiri

Šeik Khalifa bin Zayed Al Nahyan izjavio je da će svemirska istraživanja vratiti arapski svijet na staze vrhunske znanosti, jer su nekoć arapski i islamski znanstvenici bili najnapredniji u svijetu na poljima matematike i astronomije.Vezani sadržaji
Ključne riječi Mars Dubai UAE Al Amal Sarah Amiri
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->